Akupunktur

Klassisk akupunktur er del av radisjonell kinesisk medisin TKM med røtter tilbake til ca. 4000 år siden.
Akupunktur gis ved akutte og kroniske sykdomstilstander. Det gjør man ved å føre tynne nåler inn i pasientens hud på bestemte punkter. Behandlingen er nærmest smertefri.

AkupunkturbehandlingHovedprinsippet er at ingen lidelse kan betraktes isolert, men sees som en del av en helhet. I kinesisk medisin ser en på kroppen som en helhet bestående av en rekke vitale organer og energibaner (meridianer) som binder organene sammen.
I dette kretsløpet skal energien (Qi) strømme fritt og harmonisk. Det er en forutsetning for god helse. Det er mange forskjellige faktorer som kan påvirke gjennomstrømningen av Qi – for eksempel vil en ubalanse mellom hvile og aktivitet, varme og kulde, feil kosthold, langvarig ubearbeidede følelse, emosjonelle sjokk osv. føre til at energien løper «løpsk», og det kan gi smerter og sykdom.

Hensikten med bruk av nåler og f.eks kopping og brennende moxa, er å få energien til å flyte gjennom kretsløpet igjen. På den måten kan energien utføre sine funksjoner med bla. å gi næring til de vitale organene og beskytte kroppen mot ytre helseskadelige faktorer.
Akupunktur stimulerer kroppens egen helbredelsesprosess.

Akupunkturens smertedempende effekt er godt dokumentert.
Akupunktur stimulerer egenproduksjon av bl.a. endorfin. Andre stoffer som også blir frigjort er serotonin og melatonin. Dette forklarer noe av den positive effekten akupuktur kan ha på pasientens sykiske helsetilstand.

Visste du dette om akupunktur?

– Forskning på akupunktur og urinveisinnfeksjoner har vist god og positiv effekt.

– Forskning viser også hvordan akupunktur stimulerer immunapparatet og har en rekke ulike hormonelle effekter. F.eks. kan akupunktur hjelpe til å stabilisere menstuasjonssyklusen, påvirke tarmbevegelser, påvirke blærens tømmefunksjon m.m.

– Akupunktur har også vist seg å være et bra hjelpemiddel ved vektreduksjon, og ved nikotinnedtrapping.

Akupunktur kan hjelpe ved:

Allergi, astma, barnløshet, bekkenløsning, bihulebetennelse, blodtrykk, blærelidelser, fordøyelsesbesvær, fødsel, gikt, hemoroider, hodepine
hudproblemer/kviser, lammelser, mage/tarmlidelser, migrene, muskelsmerter, prolapser, ryggsmerter, skulder/nakke, stoffskifteproblemer, stress
svangerskapskvalme, svimmelhet, søvnproblemer, tannsmerter, ødem, øresus, øyelidelser.
Les om forskningsstudie om akupunktur i forbindelse med overgangsalder Kopping

Legg igjen en kommentar